Bent u op de hoogte van BEN-woningen?

Wilt u een nieuwe woning bouwen? Dan heeft u wellicht al gehoord van ‘BEN-bouwen’. Maar wat betekent deze term nu juist, waar moet uw woning aan voldoen en welke voordelen haalt u er precies uit?

 

Wat is een BEN-woning?

Energiezuinig bouwen wordt in de toekomst steeds belangrijker. Naast een goede isolatie, ventilatie, zonwering, luchtdichtheid en nog anderen factoren, zal ook ‘BEN’- of ‘Bijna-EnergieNeutraal’ bouwen een verplichte stap worden om uw nieuwe woning energiezuiniger te maken.

Vanaf 2021 zullen alle nieuwbouwprojecten in Vlaanderen, en zelfs in heel Europa, volgens de BEN-normen moeten worden gebouwd. De Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), stelt: “Bijna-energieneutraal gebouw: gebouw met een zeer hoge energieprestatie. De dichtbij nul liggende of zeer lage hoeveelheid energie die is vereist, dient in zeer aanzienlijke mate te worden geleverd uit hernieuwbare bronnen, en dient energie die ter plaatse of dichtbij uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd te bevatten.”

Voordelen van een BEN-woning

BEN-gebouwen verbruiken heel weinig energie voor het verwarmen, ventileren en koelen, maar ook voor warm water. Opmerkelijk is dat de energie die nog noodzakelijk is, gewonnen wordt uit groene energiebronnen. Dit resulteert uiteindelijk in een heel lage energiefactuur.

Verder bent u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor u de opwarming van het klimaat tegengaat. Ook ervaart u meer wooncomfort door minder warmteverlies en tocht. Een bijkomende groot voordeel is dat uw woning aan de normen voor de komende jaren voldoet, maar ook dat deze stijgt in waarde bij het verkopen of verhuren.

Tenslotte voorziet de Vlaamse overheid voor BEN-bouwers nog een premie indien de woning een E-peil heeft van kleiner of gelijk aan E30. Dit gebeurt via de netbeheerder. Voor een woning die een E-peil heeft tussen E20 en E30 krijgt u 5 jaar lang 50 procent korting op de onroerende voorheffing. Vanaf 2016 wordt deze voorheffing zelfs voor 100% verminderd, maar enkel indien het E-peil kleiner of gelijk is aan E20. Verder zijn er nog banken die een extra voordelig bouwkrediet toekennen.

Eisen voor een BEN-woning

Om aan de standaard van een BEN-woning te voldoen, moet u enkele voorwaarden of specifieke eisen in het oog houden. Zo moet het E-peil van uw BEN-woning of BEN-appartement E30 of lager zijn en moet uw gebouw aan bepaalde normen voldoen op vlak van thermische isolatie, ventilatie, netto-energiebehoefte voor verwarming …

Voor een overzicht van alle voorwaarden die u in acht moet nemen voor uw BEN-woning, BEN-appartement of zelfs BEN-school, BEN-kantoor of BEN-ziekenhuis, kunt u terecht op de website van het Vlaams Energieagentschap.

 

Wachten tot 2021 voor het bouwen van uw BEN-woning?

Op welke manier dan ook, elke Europese burger zal vanaf 2021 verplicht worden om bijna-energieneutraal te bouwen. Dit wil echter niet zeggen dat u tot dan hoeft te wachten. U zal de voordelen van het investeren in energiebesparende maatregelen meteen ondervinden en bovendien zal u uw investering snel terugverdienen dankzij de lagere energiefacturen.

Wilt u meer advies over bijna-energieneutraal bouwen?

Heeft u nog vragen omtrent BEN-bouwen of wilt u meer informatie over de voordelen waarvan u kan profiteren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Groep Cnudde staan wij u met plezier te woord!