Energieprestatiecertificaat

U gaat verhuizen? U wil een woning verhuren of verkopen? Dan moet u van deze woning een energieprestatiecertificaat of een EPC kunnen voorleggen. Een EPC geeft aan hoe energiezuinig de woning is die u wenst te verkopen of te verhuren. Wanneer u een woning te koop of te huur aanbiedt en u niet over een EPC beschikt riskeert u een fixe boete. We zetten even op een rijtje wat u over het EPC moet weten.

Voor welke woningen is een EPC verplicht?

Eerst en vooral is het belangrijk dat u weet voor welke woningen het EPC verplicht is. De regel is eigenlijk vrij simpel. Het EPC is verplicht bij de verkoop van alle woningen en bij verhuur voor contracten vanaf 2 maanden. Een EPC is ook verplicht per wooneenheid, dus in een appartementsblok moet elk appartement van een EPC voorzien worden. Van zodra u van plan bent een woning te verkopen of te verhuren brengt u dit certificaat best in orde want dit moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Hoe bekom ik een EPC?

Voor het bekomen van het EPC neemt u contact op met een erkend energiedeskundige type A. Deze deskundige komt dan ter plaatse om uw woning te inspecteren en het EPC op te stellen met behulp van de certificatiesoftware die aangeleverd wordt door het Vlaams Energieagentschap. Elke energiedeskundige gebruikt dus dezelfde software, maar aangezien er door de overheid geen vaste prijs opgelegd wordt, hanteren ze niet allemaal dezelfde prijs. Het is dus geen slecht idee verschillende energiedeskundigen te contacteren voor een offerte.

Volstaat een energie-audit?

Vergis u niet! Een energie-audit volstaat niet om een EPC te verkrijgen. Bij een energie-audit komt er een deskundige ter plaatse om te bepalen hoe uw woning energiezuiniger kan worden. Er wordt gezocht naar maatregelen die het energieverbruik kunnen reduceren en waar de grote verbruikers zich in uw woning bevinden. Indien u een woning wil renoveren is een energie-audit dus zeker een aan te raden maatregel die u op termijn veel geld kan besparen. Maar als u uw woning wil verhuren of verkopen volstaat een audit niet.

Boetes

Het Vlaams Energieagentschap kijkt erop toe dat woningen die te koop of te huur staan van een EPC voorzien zijn en controleert dit willekeurig via websites, advertenties,… Ook notarissen moeten het Vlaams Energieagentschap ervan op de hoogte brengen wanneer het EPC ontbreekt. Als blijkt dat u als eigenaar niet over een EPC beschikt zal u dit schriftelijk moeten beargumenteren. Het betekent niet dat de woning niet meer verkocht of verhuurd zal kunnen worden maar u riskeert wel een geldboete van 500 tot 5000 euro.

Nog vragen?

Heeft u zelf nog vragen over de energieprestaties van uw woning of hoe u energie kan besparen? Neem gerust contact op met Groep Cnudde. Wij geven met plezier een woordje uitleg.