RAL-kleuren: hoe ziet u door de bomen het bos?

De kleuren die u in huis gebruikt, bepalen voor 60 procent onze reactie op het interieur. Het is dus belangrijk om na te denken over welke kleuren u precies zal kiezen. RAL-kleuren bieden de perfecte oplossing voor het creëren van een goede look and feel voor uw woning. Maar wat zijn RAL-kleuren nu juist en welke voordelen biedt het RAL kleursysteem?

 

Wat zijn RAL-kleuren?

Alle RAL-kleuren zitten vervat in het RAL-coderingssysteem, een wereldwijd gebruikt systeem om verfkleuren en kleuren van andere coatings te definiëren. Het is in 1927 ontwikkeld in Duitsland en is samengesteld door het Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung.

 

Aan de hand van het RAL-systeem zal u zeker en vast de kleur vinden die u bevalt en die perfect binnen uw interieur past, aangezien u uit tientallen kleuren kan kiezen. Momenteel bestaan er drie coderingssystemen voor RAL-kleuren: RAL Classic, RAL Design en RAL Digital.

 

RAL-kleurcodes in het RAL Classic systeem zijn de standaard binnen de tak van verkeersveiligheid, industrie en bouw. Deze bestaan steeds uit 4 cijfers en een unieke kleurnaam. Bij het RAL Design systeem zijn de RAL-codes samengesteld uit 7 cijfers, maar ze beschikken niet over een vaste naam. Het RAL Digital systeem bestaat dan weer uit RAL-kleurenlijsten die digitaal beschikbaar zijn.

 

Voordelen van het RAL-kleurensysteem

In het RAL-kleurensysteem vindt u verf in allerlei verschillende RAL-kleuren, zelfs in metallic kleuren. Zo zijn alle basiskleuren (rood, groen, blauw, geel …) beschikbaar in zowel lichte als donkere tinten. Bovendien worden RAL-kleuren heel nauwkeurig en milieuvriendelijk samengesteld.

Wanneer u bijvoorbeeld een raam aan de buitenkant in een bepaalde RAL-kleur hebt geschilderd en u wilt deze kleur ook aan de binnenkant van uw raam, dan kunt u gemakkelijk verf laten mengen tot exact dezelfde kleur, ook al is de verf van een ander merk.

Verder is de kostprijs van verf in RAL-kleuren ongeveer hetzelfde als die van andere verfkleuren. U vindt dus steeds de gewenste kleur zonder dat u er meer voor hoeft te betalen.

Ten slotte is RAL als actieve speler in het ontwikkelen van nieuwe kleurtrends vertegenwoordigd in bijna 40 landen en is het de eerste kleurstandaard die over watergedragen verfsystemen beschikt.

 

Hoe RAL-kleuren kiezen?

Wanneer u ramen of deuren voor uw (nieuwe) woning kiest, kijkt u zeker en vast naar de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal. Maar ook het esthetische of stijlvolle aspect mag u zeker niet uit het oog verliezen.

Om u te helpen de juiste kleuren te kiezen die binnen het kleurenpalet van uw woning passen, kunt u terecht op de website over RAL-kleuren. Hier vindt u een volledig overzicht van alle kleuren uit het RAL Classic coderingssysteem. Daarnaast kan u hier terecht voor het bestellen van een RAL-kleurenwaaier.

 

Wilt u aan de slag met RAL-kleuren?

Wilt u graag persoonlijk advies over het gebruik van RAL-kleuren of wilt u beroep doen op onze expertise voor uw schilderwerken? Neem gerust contact met ons op. We helpen je met veel plezier verder!