Renovatiepremie in 2017: wat moet u weten?

De renovatiepremie is een meer dan aangename financiële tegemoetkoming voor iedereen die zijn huis verbouwt. En voor wie van plan is om in 2017 effectief te renoveren, kan de timing zelfs niet beter uitkomen. Want het nieuwe premiestelstel dat sinds 1 januari van kracht is, blijkt heel voordelig voor verbouwers, vooral dankzij de verschillende nieuwigheden waar ze van profiteren.

Twee belangrijke nieuwigheden

In het stelsel van de renovatiepremie valt vooral de nieuwe totaalrenovatiebonus op, die de verbouwer recht geeft op een tegemoetkoming van maar liefst 1250 euro, op voorwaarde dat die binnen de vijf jaar minstens drie van deze verbouwingen laat uitvoeren: vloer, muur, dak, beglazing, ventilatie, zonneboilers en warmtepomp. Hoe meer ingrepen worden gedaan, hoe hoger het bedrag van de tegemoetkoming – tot een maximumbedrag van 4750 euro wanneer het het hele lijstje van vijf wordt afgewerkt.

Eveneens nieuw vanaf 2017 is de renovatiepremie van 15 euro per vierkante meter die u krijgt wanneer u in 2017 een buitenmuur langs binnen laat isoleren, op voorwaarde dat die werken worden begeleid door een erkende architect en/of uitgevoerd door een gecertificeerde aannemer.

Overige renovatiepremies

Dat het de overheid menens is met de strijd tegen de klimaatopwarming, blijkt uit de verstrenging van de voorwaarden voor bepaalde isolatiepremies. Zo blijft het bedrag voor dakisolatie gelijk, maar moet de isolatielaag minstens 16 centimeter dik zijn in plaats van de eerdere 12. Daarnaast moet een warmtepomp nu minstens een A+-label hebben om in aanmerking te komen voor een warmtepomppremie. Ook de vloerisolatienormen worden strenger voor hetzelfde bedrag. En de premie voor hoogrendementsglas daalt lichtjes (maar wordt uitgebreid naar gewoon dubbel glas), net als die voor een zonneboiler. Maar over het algemeen kunnen we dus stellen dat renoveren in 2017 méér dan loont. Uiteraard vertellen de specialisten van Groep Cnudde u graag alles over de renovatiepremies waar u voor in aanmerking komt.